Keşif ve Öğrenme Yolculuğu: Oyun Üzerine Uluslararası Deneyimler-Doç. Dr. Özge Metin Aslan ile Online Seminer
Amerika Birleşik Devletleri’nde, Minnesota Üniversitesi Çocuk Gelişimi Enstitüsü’nde çalışmakta olan ve oyun konusunda uzman olan Doç.Dr Özge Metin Aslan ile 4 Şubat’ta çevrimiçi seminer gerçekleşiyor. Seminer çocukları oyun ile buluşturmak isteyen veya bu konuya ilgi duyan tüm yetişkinler içindir (ebeveynler, öğretmenler, müdürler, çocuklarla çalışanlar, akademisyenler…)
Eğitmen: Doç. Dr Özge Metin Aslan
Tarih: 4 Şubat Salı 2025
Yer: Çevrimiçi
Saatler: 19.00-20.30 arası
Seminere katılım ücreti 1250 tl (34 euro) olup katılım belgesi içermektedir. Katılımcı sayısı sınırlıdır. 1 saat sunum, yarım saat soru-cevap bölümü’ne ayrılacak ve Türkçe çeviri yapılacaktır. Kayıt için son başvuru tarihi 31 Ocak’tır.
10 üniversitesi öğrencisi için ayrıca 70% burs sağlanacaktır, burslu ücret 375tldir. Burs başvuru formuna buradan ulaşılabilmektedir. Burs için son başvuru tarihi 13 Ocak’tır.
Bu seminer, çocukların oyun sırasında doğal olarak geliştirdikleri ve ortaya koydukları becerileri anlamaya ve görmeye yönelik bir başlangıç noktasıdır. Eğitimciler ve ebeveynler için oyunun neden bu kadar kritik bir öğrenme aracı olduğunu temel düzeyde açıklayacak, oyun sırasında çocukların nasıl keşfettiklerini, öğrendiklerini ve ne ile bağlantı kurduklarını anlamalarına yardımcı olacaktır. Oyunun gelişimsel, duygusal ve sosyal faydaları üzerine Minnesota Üniversitesi Çocuk Gelişimi Laboratuvar Anaokulu’nda yapılan gözlemler ve deneyimlenen oyun süreçlerinden örneklerle zenginleştirilmiş kısa paylaşımlar yapılacak, temel kavramlar ele alınacaktır. Katılımcılara, çocuklarla dışarıda ve iç mekanlarda oyun oynarken onların ilgi ve ihtiyaçlarını fark etmelerine yardımcı olacak pratik ipuçları ve kaynaklar sunulacaktır. Bu seminer, çocukların oyun akışında gerçekleşen öğrenme yolculuğunu anlamak isteyenler için bir başlangıç niteliğindedir ve daha ileri düzey bilgilere temel oluşturmayı hedeflemektedir.
Ön kayıt Formu Kayıt için son başvuru tarihi 31 Ocak’tır.
Burs başvuru formu Kayıt için son başvuru tarihi 13 Ocak’tır
Eğitmen hakkında:
Doç. Dr. Özge Metin Aslan
2005 yılında Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı’ndan mezun oldu. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Okul Öncesi Eğitimi alanında 2009 yılında yüksek lisans ve 2013 yılında doktora öğrenimini tamamladı. Yüksek öğrenimi sırasında Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalında araştırma görevlisi olarak çalıştı. 2011-2012 yılları arasında Minnesota Üniversitesi İnsan Gelişimi ve Eğitim Fakültesi Çocuk Gelişimi Enstitüsü Prof. Dr. Nicki R. Crick Sosyal Gelişim Laboratuvarında misafir araştırmacı olarak görev yaptı. Doktora sonrası çalışmasını 2014-2016 yılları arasında Maryland Üniversitesi Eğitim Fakültesi Çocuk, İlişkiler ve Kültür Merkezi Çocuk ve Aile İlişkileri Çalışmaları Laboratuvarında Prof. Dr. Kenneth H. Rubin ile birlikte çekingen ve içe dönük çocukların oyun davranışları ve akran ilişkileri üzerinde gerçekleştirdi. 2019 yılından bu yana Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı’nda doçent olarak görev yapmaktadır ve aynı zamanda 2023 yılından beri Minnesota Üniversitesi Çocuk Gelişimi Enstitüsü’nde araştırmacı olarak çalışmakta, Çocuk Gelişimi Laboratuvar Okulunda yer alan açık hava sınıflarında ve Dakota Dili sınıfında gönüllü öğretmen olarak görev yapmaktadır.
Doç. Dr. Özge Metin Aslan, Dr. Sheila Williams Ridge ile "Kentsel Erken Çocukluk Eğitiminde Doğa Bağlantısının Araştırılması / Investigating Nature-Connectedness in Urban Early Childhood Education" başlıklı bir projede çalışmaktadır. Bu proje, şehir ortamlarında erken çocukluk eğitiminde doğayla bağ kurmanın etkilerini araştırmayı hedeflemektedir.
Çalışma alanları arasında serbest oyun,içe kapanık ve çekingen çocuklar, oyun davranışları, akran ilişkileri, eğitim ortamları ve erken çocukluk dönemi programları gibi konular yer almaktadır. Ayrıca, çeşitli uluslararası konferanslarda sunduğu bildiriler ve hakemli dergilerde yayınladığı makalelerle alanına katkı sağlamaktadır. Türkiye'de "Oyun Dostu Park" olarak bilinen ‘Gezegen için Oyna: Erken Çocukluk Eğitiminde Yaratıcılığı ve Sürdürülebilirliği Desteklemek’ projesi, 2023 yılında Dünya Erken Çocukluk Eğitimi Örgütü (World OMEP) tarafından Sürdürülebilir Kalkınma için Eğitim Ödülü'ne layık görülmüştür. Ayrıca, Doç. Dr. Özge Metin Aslan, bu proje ve oyun alanında gerçekleştirdiği diğer çalışmalar nedeniyle Amerika Uluslararası Oyun Derneği (IPA USA) tarafından IPA ABD Çocuğun Oyun Hakkını Savunma Ödülü'ne layık görülmüştür. Bu ödül, çocukluk dönemini koruma ve çocukların oyun hakkının önemini vurgulama konusundaki tutarlı çalışmaları ve savunuculuğunun bir kanıtıdır.
Ayrıca, Doç. Dr. Özge Metin Aslan; serbest oyun ve doğa oyununu teşvik etmek ve okul öncesi eğitim kurumlarına oyun dokümantasyonu üzerinde danışmanlık hizmetleri sunmak amacıyla "Nature Playosophy" adlı bir Instagram sayfası üzerinden paylaşımlar yapmaktadır. Bu platform henüz çok aktif olmamakla birlikte, ilerleyen dönemlerde online eğitimler ve podcastler aracılığıyla hem ailelere hem de öğretmenlere yönelik bilgi ve kaynaklar sunmayı hedeflemektedir. Nature Playosophy, doğa oyununu ve açık hava eğitimini destekleme misyonuyla gelecekte daha geniş bir kitleye ulaşmayı amaçlamaktadır.